DIALOG INTERCULTURAL: UNITATE IN DIVERSITATE 2009

Proiectul isi propune sa stimuleze si sa sustina exprimarea identitatii etnice, culturale si lingvistice , sa faciliteze comunicarea si crearea de legaturi intre tinerii baimareni indiferent de nationalitate, religie sau cultura. Este un proiect dedicat in primul rand tinerilor care actualmente traiesc in municipiul Baia Mare si provin din diferite medii etnice, religioase, lingvistice si culturale, fiind o oportunitate pentru ca tinerii baimareni romani, maghiari, germani, rromi si ucrainieni sa intre in contact si sa relationeze, sa-si impartaseasca experientele, obiceiurile, zestrea culturala proprie. In acest fel, proiectul va deveni o oglinda spre diversitatea culturala locala si toleranta si le va stimula constiinta propriei contributii la cultura comunitatii ca ansamblu. Principalele activitati avute in vedere sunt:
1322
-Saptamana interculturala – 6-12 iulie – in cadrul acesteia, in fiecare seara cate o etnie va prezenta si sustine atat o masa rotunda de dialog intercultural cat si un scurt moment artistic( obiceiuri, dans , muzica); la sfarsitul saptamanii va avea loc un eveniment conceput ca un corolar comunitar incluzand momente artistice sustinute de toate etniile locului;
– Training – 1-10 august –partenerii precum si ceilalte grupuri participante vor delega cate 3 tineri care vor participa impreuna la un training de managementul proiectelor astfel incat la finele acestei etape sa poata scrie un proiect cultural , asigurandu-se astfel continuarea acestuia.
Scopul proiectului consta in stimularea si sustinerea exprimarii identitatii etnice, culturale si lingvistice, in facilitarea intelegerii reciproce intre toate grupurile lingvistice, a integrarii cunoasterii si folosirii limbii si culturii comunitare, asigurand comunicarea si crearea de legaturi intre toti tinerii baimareni indiferent de nationalitate, religie sau cultura.
Beneficiarii directi vor cunoaste, vor relationa, vor intelege si vor dobandi informatii necesare pentru a se dezvolta atat pe plan personal cat si social, cultural , profesional.
31
Obiective:
– sa promoveze diversitatea culturala prin a aduce impreuna reprezentanti ai celor 5 etnii si totodata sa trezeasca constiinta diversitatii identitatii personale ;
– sa promoveze principiul invatarii interculturale prin educatia non formala intr-un mediu multicultural concentrandu-se pe valorile locale si europene comune si pe principiul
„ Unitate in diversitate”
– sa cunoasca specificul fiecarei etnii si sa adopte atitudini pozitive vis a vis de traditii, obiceiuri, limba in scopul intelegerii si promovarii active a intregii comunitati in toata diversitatea ei.
– sa formeze echipe de lucru interculturale pe proiecte si sa stabileasca parteneriate durabile.
Grup tinta :
Beneficiari directi sunt cei 100 de participanti direct implicati in activitatile proiectului
( voluntari, tineri, reprezentanti ai etniilor, etc) cu varste cuprinse intre 15-35 ani
Beneficiari indirecti: 1000 ( parinti, prieteni, colegi, media), comunitatea locala in ansamblu.4
Parteneri: Colegiul Tehnic Anghel Saligny Baia Mare, Federatia YMCA Romania, Asociatia Tinerilor Maghiari, Asociatia Young Roma .
Co-finantator: Consiliul Judetean Maramures