YOUTH VOICE: IMPLICA-TE!

logo YOUTH_OKProiectul „Youth Voice: Implica-te” este o intiativa apartinand unui grup de tineri avand scopul de a crea o generatie de lideri dedicati comunitatii care sa contribuie la bunastarea orasului Baia Mare. Acesta incurajeaza tinerii sa creeze, sa dezvolte si sa implementeze propriile lor idei, activitati, sa recruteze alti tineri care sa li se alature, sa fie modele de ceea ce inseamna cetatenie activa, voluntariat, includere sociala, toleranta, toate acestea in scopul de a dobandi abilitati de lider, sa isi atinga intreg potentialul de care sunt capabili, dezvoltare personala, sociala, profesionala, creativitate, comunicare, abilitati artististice, talente. 20 de tineri – romani, maghiari , germani – provenind din medii diverse – urban, rural, liceeni, studenti, din centre de plasament – prin activitatile derulate vor insusi diferite instrumente pentru a derula si coordona dezbateri si prezentari in liceele baimarene in vederea promovarii conceptului de cetatenie activa, voluntariat si responsabilitatea tinerilor pentru comunitate.

Proiectul se va desfasura timp de 12 luni( iulie 2009-iunie 2010) in Baia Mare la Centrul comunitar de activitati pentru tineri Y4U si liceele baimarene. Acesta se va incheia cu o reprezentatie publica cuprinzand scurt metraje si diferite reprezentatii artistice ( teatru, muzica, dans) realizate de liceeni si echipa de initiatori vizand temele principale ale proiectului: cetatenie activa si europeana si media si comunicare, informarea tinerilor.
Activitatile sunt structurate in 3 etape:
– Etapa de pregatire : 1 iulie- 30 septembrie 2009, timp in care cei 20 de tineri isi vor insusi prin metodele de invatare nonformala instrumentele atat de necesare pentru implementarea proiectului, a ideii lor, pentru coordonarea si evaluarea lui. De asemenea, va avea loc o activitate de teambuilding, urmata de o serie de 3 traininguri de specialitate oferite de catre persoana resursa( instructor) pe cele trei paliere identificate de noi: instrumente non formale, experiential learning, dezbateri structurate, workshopuri, relatii publice si comunicare si research-cercetare sociologica.

-Etapa de implementare – octombrie 2009-aprilie 2010, in care echipele de tineri vor merge in 20 de licee si vor face cate 2 prezentari per liceu – la clasele reunite IX-X si XI-XII.; in fiecare saptamana vor vizita un liceu si vor prezenta, organiza dezbateri, joculete, alte metode non formale si vor vorbi in public despre conceptele de cetatenie activa, includere sociala, toleranta, voluntariat.

-Etapa de evaluare – 09 mai 2010- 30 iunie 2010- aici are loc centralizarea datelor obtinute in urma studiului, a chestionarelor aplicate, tinerii din departamentul de research evaluand impactul precum si atingerea indicatorilor cantitativi si calitativi propusi.
PROIECTUL ESTE FINANTAT PRIN PROGRAMUL TINERET IN ACTIUNE AL COMISIEI EUROPENE.